Biografie

Author Picture

Teresa MARTINS MARQUES

Teresa MARTINS MARQUES și-a luat doctoratul în Literatura și Cultura Portugheză, la Facultatea de Litere a Universității din Lisabona.
Este cercetătoare la CLEPUL (Centrul de Literaturi și Culturi Lusofone și Europene al aceleiași Universități), iar între 1992-1995, a fost membră a echipei Institutului de Lexicologie și Lexicografie a Academiei de Științe din Lisabona. A condus echipa care a organizat moștenirea literară a scriitorului David Mourão-Ferreira (Fundația Calouste Gulbenkian și Ministerul Educației), între 1997 și 2004. A condus și prefațat cele 13 volume ale ediției Operelor Complete ale lui José Rodrigues Miguéis (Círculo de Leitores, 1994-1996). În prezent, este Secretar General al Uniunii Scriitorilor Portughezi și Președintă a Pen Clubului din Portugalia.
Publicații în domeniul eseului: colaborări în treizeci de volume colective.
Cărți: Si on Parle du Silence de la Mer (1985); O Eu em Régio: A dicotomia de Logos e Eros / Eu-l la José Régio; Dihotomia Logosului și Erosului (Premiul pentru Eseu „José Régio”, 1989). (ed.1 1993, ed. a 2-a 1994); O Imaginário de Lisboa na Ficção Narrativa de José Rodrigues Miguéis / Imaginarul Lisabonei în Proza Narativă a lui José Rodrigues Miguéis (ed.1 1994, ed.3 1997); Leituras Poliédricas / Lecturi poliedrice – studii despre Cesário Verde, Gomes Leal, Raul Brandão, J. Régio, J. R. Miguéis, V. Nemésio, Eugénio Lisboa, et alii (2002); Clave de Sol – Chave de Sombra: Memória e Inquietude em David Mourão-Ferreira / Cheia Sol (de Soare)* – Cheia de Umbră: Amintire și Neliniște la David Mourão-Ferreira (2011);
Ficțiune: Carioca de Café (povestire) (2009);. A Mulher que Venceu Don Juan / Femeia care l-a învins pe Don Juan – primul roman-foileton portughez publicat pe Facebook (2012-2013), aceasta fiind o versiune revizuită și adăugită.